Friday, December 31, 2010

Welcome 2011

Alhamdulillah

Syukur kepada Allah swt yg telah memberi seribu kenikmatan pada hambanya yg kerdil ini dr segi kehidupan, kerjaya dan keselesaan... Alhamdulillah... semakin hari semakin cepat masa berlalu dan kini telah sampai pada tahun 2011 ...

Debaran memasuki tahun bru ni x same dgn sebelum nie cuz aku berada di bandar Dublin... But x pernah sedikit pun yg tertinggal dlm fikiran aku ni dlm menjalani hari-2  yg telah lalu selama tahun 2010 yg lepas dan menjadikan perjalanan aku seterusnya sempurna... Aku amat bersyukur walaupun masa berlalu meninggalkan aku dgn cepat but x pernah sekali pun aku kehilangan org2 yg menyanyai dan menjaga aku dgn baik. Aku amat beryukur dgn nikmat Allah swt yg telah menjaga ayah dan ibu aku... memberi rahmat kepada ahli2 keluarga aku sehingga kini... Alhamdulillah syukur... Semua ahli keluarga aku bahagia dan masih berkembang dgn baik..


Aku x pernah juga lupe org yg sgt rapat dlm hari2 aku... yg kini semakin hampir dgn diriku yg amat menjaga segala kehidupanku... tq so much... U are the best... i hope i have given u all that u need ... and feels the happiness when u be wth me.,.. TQ TQ TQ so much.... dan sekiranya ade slah faham and segala perlakuanku membuat kan kehidupan dan dirimu x slesa .. maafkan lah aku... tak terniat sedikit pun dihati ini utk menyakitimu... dan segala ape yg aku lakukan hanya lah utk kesesuaian dan juga masa hadapan kite bersma,...


@)!!(2011)

Salam 2011... slamat kekal dlm ingatan ku 2010...

Cam biasa jugak every year x pernah aku nk terkejar2 nk kluar umah ... dan ade jugak yg sekali tu aku celebrate kat ofice je... cuz jalan jam nk balik umah so better aku stay je buat kje sampai pagi ... after 2 am tue bru la aku balik... hehehhe ade jugak yg  cam tu ... but tu lah aku yg malas nk lepak kat luar .. lg pun aku mlas g tempat yg ramai org nie... pening kepala la... but nice cukup la skali aku g waktu mula2 tahun 20oo tu.. sekali seumur hidup aku...


But yg menariknya bg tahun nie... memang luar biasa dr tahun sebelum nie... cuz disinilah bermulanya perjalan aku berada dinegara org dan yg pastinya merasai kehidupan diperantauan... but ini lah yg aku nk lakukan bg menjadikan dri aku lebih kuat dlm mengadapi onak2 liku kehidupan ini,.,. Inilah peluang yg aku mahu dari dlu lg.. cume menunggu masa dan saat yg sesuai utk bertindak... But kini aku sudah bertapak dan dah masuk hari ke-3 aku stay kat dublin nie... Alhamdulillah syukur aku dpt mnyesuaikan diri disini... Amin....

i so happy wth all this and tq to my mum , dad , my family ... siti and love u all...

Wednesday, December 29, 2010

Here I Am,...In dublin

Alhamdulillah... aku dah sampai dublin...

now kat sni 29hb Dec 2011.. pada suhu kalau x slap aku -2 C kot.. dah ok la skt... berbanding yg aku dgr sampai -8 C ntah x tau la aku rasa nye cma ner lak.. but menggigil jugak la aku ni walaupun pkai jacket and baju 3 lapis kat dlm ni... but alhamdulillah aku sampai pada hri yg baik... maby ini lah permulaan yg baik bg aku... insyaAllah... aku mula menjejakan kaki kat Stanted lebih kurang kul 530am sni la.. slama perjalan aku selesa la jgak mner x nye... time2 cam nie.. org x ramai nk g belah2 brat nie cuz cuaca sejuk kan.. then tempat sebaris aku nie 3 seats kosong je.. mule2 buat cool la x nk baring... But bile lampu padam je ramai org yg merampas seats2 kosong utk keselesaan diorg membaringkan dri... then aku pun x than la.. selamba la aku pun belasah jugak baring kat seats sebaris aku yg kosong tue.. manyak untung woooo... nite...hehhehehe...ZZZZZZZzzzzzzzzzzz

Aku x tau ape yg aku missed lagi nk beli... but lepas bos aku accept surat resing yg aku tender pd sebulan yg lepas kat bank aku tu... aku jd kelam kabut jugak cuz bju x bli lg and takut ade bende yg nk kne seatle kan or maner2 hutang aku yg maby aku x bg tau family aku ke... yela kan ... hutang nie boleh dibawa mati .. alhamdulillah and tq so much kat family aku cuz mendidik aku supaya aku x membiasakan dri dgn berhutang dgn org ni ... yg member2 aku yg mner aku bg pinjam duit ke brg tue aku halalkan je la.. kalau korang ingt byar je la... kalau x aku dah lame halalkan dah pun.. yela kekadang aku nie peluper jugak bab2 nie.. cuz aku nie bukan suker sgt nk mngingat kan org psal byar hutang... tht y aku x leh jadi ah long... mau bungkus business aku huhuhuhuh.... TA LAK UNTUN LOOO...

Yang aku tau aku  x berhutang dah ngn sape2 cume ... yg kete baru aku beli tue aku bg je kat akak aku... cuz die lg memerlukan... lg pun aku dah bincang ngn die and die pun dah setuju nk sambung byar.. nice then.. aku bukan nk membebankan die.. and yg moto skoter aku tue dh habis bayar lame dah .. so seatle la hutang2 aku... cume cam broadband aku tue je yg aku sangkut skit lg,... cuz risau takut2 ade org lain yg nk pkai,.huhuhuhu x sempat nk seatle kan... sory... hehehehe...

Aku dah 4 kali kot bukak beg masuk beg sejak sebulan yg lepas nk pecking beg aku nk bawak g sni.. kejap tukar beg kejap tukar baju.. macm2 la... tue pun siap ade beli baju and seluar jeans tambhan... cuz risau takut sejuk sgt kat sni sampai x leh nk cover body aku nie... but lucky la cuz time nie time sale kan so beli belah dah cam shoperholic dah gayanya ... semua main sambar je...  sampai last2 day pun aku nk bershoping gak lg ... heheheh yg jadi mangsa aku yg selalu kne teman aku ialah adik aku la.. yg sampai ade satu masa tue berangin jugak la die ...cuz satu hari aku g jalan2 dgn die dari sogo aku jalan sampai ke mid valley aku bawak die dari satu kedai ke kedai yg lain and satu bende pun aku x beli... hahaha ... tention je muke die aku tgk.. kesian la plak aku tgk die.. so aku blanja la die mkn.. thanks adik...

Bnyak bende yg aku nk story kat sni but cam biasa la bnyak sgt ayat nnti bosan lak korang nk baca so aku sambung balik bile aku free,... aku akan story time aku last2 kat kl and mimpi2 aku yg aku nk shared rasanye la kot. hehehe and time aku duq hang up ngn kawan2 aku before aku flight.. cuz aku nk g shoot mner2 tempat yg mnarik kat sni.. hehehhe... dont missed out my pic then..

 @dios ...tq

Tuesday, December 28, 2010

Im Coming... Dublin

Salam semua ... Alhamdulillah walau cam ner pun ape yg berlaku aku dah sampai jugak Dublin... yg mner selama nie xde ape pun yg aku rasa nk cari kat sini... dah sdekat hampir kul 7 AM kat sini so maby kat malaysia dlm kul 3Pm .. Before tht aku drop off kat Stansted dlu utk aku flight ke Dublin ... sampai je airport UK nie aku lepak jap mnum jap kat cafe nie,.. lyan latte jap... hehhehe
Costa Cafe Stansted Airport...

Selamat la aku rasa nye cuz waktu aku sampai xde la cerewet sgt kat Imigresen nie... so far Alhamdulillah smua berjalan jalan baik... Dlm masa yg  sama aku dpt rsakan ape aku nk selama nie tercapai walaupun mission sebenar aku nk mencapai perubahan menyeluruh ... Masa masih panjang ... but ini lah peluang yg aku patut ambik cam abg and rakan2 aku ckp ... mungkin kite akan dpt lagi peluang but cume ape yg berbeza cume keadaan dan suasana ketika tu...

Tepat kul 7 pm family aku berkumpul and bertolak dr umah ke KLIA tu... aku siap awal lepas habis last shoping aku ngn adik aku... tue pun sempat g JJ kat umah aku tue lg...Bising mama aku call bnyak kali risau takut lambat balik.. ye la die tau la anak bujang die nie kalau g shoping ... hehehhe... Aku dlm kul 5 lbih dah siap dah beg and baju semua... bilik pun aku dah kemas dah smlm.. Just now tunggu akak aku je blik cuz die kne kje la plak.. hope kat bank die x bnyak la kje.. kalau x maunye melepas akunye flight nie krang..

Aku sampai lebih kurang dlm kul 8 la n bleh la plak nk reapacking balik beg aku nie cuz dah melebihi kg nie... aduih..  lepas repacking kali ke-6 pun beg aku stil lebih kg lg.... so aku kne la kurangkan lagi 5 kg .. cuz lebih 30 kg... so ape pun aku kne la buat jugak... selamba kat ruang legar KLIA tu aku bukak semua beg aku and repacking semula...buat kali kebrape ntah la.... so hope kali nie lepas la... lepas buang ape2 yg patut akhirnye muat jugak... asalkan lepas je brg2 pun ok la... cuz mau nye aku kne charge mahal dlm tu klau lebih kg nnti... aduih tentions.. so lepas je check in beg bru la rasa lega skit aku ... akhirnye aku dpt jugak lepak and ade masa dgn family aku semua... so kite org lepak kat mcD jap.. but x lepas jugak hang up dgn my bro kat luar and biasa la ... melepaskan nasihat bertubi2 bg aku kuat semngat jap...  Ape lg lepak jap and boys talk la skt2 cuz dlm family aku ade 2 beradik nie je la lelaki... cam biasa abg aku selalu support aku walaupun aku takut gak nk masuk alam bebas and independent nie... but inilah yg aku nk n mencari sesuatu dlm dunia aku... experience yg mungkin aku xdpt nk lupekan ,... dan bende yg akan mengajar aku dr segi fizikal dan mental aku ... alhamdulillah aku dpt jugak peluang utk berada dinegara org lain sedikit sebnyak mwujudkan perubahan yg baik dlm hidup aku... Terima kasih semua expecially kpd family tersyang aku...  TQ so much...love u all..

Saturday, December 18, 2010

Terima Kasih Ustazah..

Ya Allah... x sangka aku akan berjumpe lg dgn ustazah yg mengajar aku sewaktu tadika dlu...Bukan senang nk jumpe balik cikgu2 kite waktu sekolah dlu2 ... niekan yg sewaktu tadika dlu... Bukan semua Ustazah yg aku dpt ingt but yg ni,.. sampai bile2 pun aku akan ingt...  dr die mule masuk kelas aku sampai lah aku habis setahun di tadika tu...

Nak dikatakan die banyak mengajar atau luangkan masa bersama aku ... itu bukan sebabnya... but ape yg diajar dan setiap perkataan yg kluar dari mlut die buatkan aku rasa slesa utk menerima tanpa berfikir dan trus masuk ke dlam hati aku... Alhamdulillah... Syukur dpt bertemu semula setlah 20 thun x jumpe... and masih cam dlu lagi lawa. cantik, kemas dan lembut pertuturanya...

Ustazah aku nie ialah anak kepada kawan ayah aku... Iaitu Ustat kat kawasan polis atau berek polis nie.. But slama aku dirumah aku x pernh g umah die pun... cuz segan... zaman budak2 nie mner la ade masa nk melawat cikgu2 nie... stakat melawat taman2 dan padang permainan tu biasa lah... habis seluruh kwsan tu dah melawat dah...  semua port2 taman permainan aku jajah... Ape lgi budak2 seusia aku tu buat kan... Setakt bgun pg g sekolah pun g main jgak... But nasiblah zaman aku skolah tu xde budak2 yg nk lari dr sekolah... hahaha...

Pertama kali aku jumpe ustazah kesayangan aku nie bile slah seorg ustazah kelas aku cuti bersalin... Ustazah Fatimah rasanye lah... but Ustazah Mashitah ni bru habis study, so balik cuti sebelum sambung balik study take place mngaja kat kelas aku... Yg aku pling suke cuz ustazah mshitah nie die suke mulekan class ngn bg ank murid die mkn dlu or minum ... and biasa la die akan suruh budak2 clas die baca makan ramai2,... Itu lah kelainan yg aku rasa ade dlm diri seorg ustazah mude cam die...

And biasa lah zaman tadika nie mner nk layan sgt class lama2 budak2 bsan... so kelas die senang je.. g class main lepas main makan ... lepas makn main balik... hahaha... senang kan cam tu... But sesi yg paling best bile Ustazah aku nie suke ambik environment luar dr class... Cuz setiap kali die mngaja jawi die akan ajak semua anak murid die kluar class bawak kerusi duduk kat taman or bwah pokok... and ending wth short story... Die akan bercerita tentang zaman nabi atau kisah2 teladan dlm sirah nabi2... Aku masih ingt lagi story yg xkan aku lupa kisah pasal  burung gagak... yg nk hidup dan dahaga dgn mencari air seharian dan akhirnya jumpe sebotol kaca yg mengandungi separuh air didlmnya... dan bgaimana burung tu cube bersbar dan mengisi batu2 kecil dlm btol tersebut bg mendptkn air utk diminum dipermukaanya ... pada waktu Ustazah aku bercerita aku biasa ... aku bukan main terlopong dan tekun dgr,.. padahal cerita biasa je.. but x tau la nape aku rasa dgn ustazah nie aku lebih serasi belajar mengenal kekuasaan Allah dan setia mendgr.. Itulah hebatnye kuasa seorg pendidik... And ape yg lebih aku teruja lepas berjumpe dgn Ustazah aku nie.. Iaitu die masih mngajar selepas habis memberi masa utk anak2 sewaktu pembesaran mereka., sehingga ade yg dah masuk asrama... and kini bergiat mengajar jawi lagi disekolah swasta,,... Alhamdullillah ustazah... sya akan kenang usaha and jasa ustazah sampai bile2...

Sya bersyukur sgt2 pda tuhan kerana bg sya peluang berjumpe ustazah sebelum sya berangkat ke Ireland next weeks... dan sya x kan lupe ape yg Ustazah bg tau sya tadi... and InsyaAllah sya akan jaga dan simpan pesanan 2 Ustazah kepada sya tu sehingga ke anak 2 sya... Maafkn sya Ustazah sekiranya sya x dpt menjadi pelajar yg baik diwaktu bersmamu. Terima kasih ustazah kesayanganku iaitu Ustazah Mashitah Binti Hj. Nordin..


Ustazah bersma Nenek ku ...

Friday, August 27, 2010

KenaliPengorbanan ibumu...

Ya Allah.... kau lahirkan hamba yg ckup sempurna padaku...
Ibu ku... mama ku...

Ya allah... Aku merayu padamu...

Ibu..

Lahirnya aku didunia ini utk menjadi yg terbaik padamu, pengganti ayah ku.. pengertian kasih sygmu sungguh bernilai lebih dari nyawaku... setiap letih lelahmu, kasih sayangmu, pengorbananmu..

Tidak sedikit pun yg mampu aku balas dgn seluruh kehidupanku... menjagamu.. menyanyaimu... mencintaimu.. sedikit sungguh masa yg aku ada bersmamu... sungguh cepat kau melihat diriku membesar dimatamu.. sehingga x sempat utk aku menjadi tawamu.. manjamu,. sayang mu..

Kasihmu ibu ,...
Tutur katamu... perbuatanmu... pemikiranmu.. ckup sempurna... sehingga kan x terihat pun duniaku ini sunggh kecil bila disamping mu ibu... x sedikit pun yg aku lihat tentang kekurangan dirimu..

Kau mendayung jauh hnya utk melihat diriku sempurna... kau menjagaku dari sebesar tapak tgn sehingga aku menjadi seorg lelaki sempurna dimatamu.. kasih sygmu... sedikit pun x dpt ku ganti dgn mana2 ibu yg lain.. setiap kehendak ku kau tak pernah menolak.. baik buruk perbuatan ku x pernah kau bangkang sewaktu permbesaran ku... tidak sedikit pun ku dgr nada suara mu tinggi terhadapku... X pernah ku lihat air matamu mengalir didepan ku... kerna hnya utk menjaga hatiku... berat , sakit , susah , penat lelahmu menjagaku.. x pernah sedikit pun kau tunjukan padaku..

Setiap hari2mu... hnya utk menjaga anakmu.. x pernah bosan... x pernah layu ,... x pernah mngeluh penat kpd yg esa... merungut akan segalanya.. Setiap kali dirimu memohon doa hnya yg terbaik utk anak2mu... X sedkitpun kau lupa akan nama anak2mu... x terhenti mulutmu terkumat kamit memohon agar anakmu menjadi hamba yg soleh dan solehah terhadap yg maha kuasa dihatas pemberiaNya... X sedkit pun kau terpandang akan kekayaan lain selain anugerah yg dikurniakan Nya pada mu ... iaitu anak2 mu.. Hnya mahu yg terbaik utk anak2mu... Sungguh mudah utk dirimu mengalirkan air mata diatas perkara yg berkaitan anak2mu... but x pernah kau tunjukan pada anak2mu akan kesusahan itu,... setiap masa mu berdoa kpdNya ... hnya mahu akan kehdupan anak2 mu sempurna.. menjadi yg terbaik pada mu ... pada yg mha kuasa...

Kini ku dwasa... kejayaan ku... kebahgiaan ku.. sungguh bermakna dimatamu.. sadis nya aku mendgr berita yg berlaku skrg ni..

Akan sunggh kecewanya ibu2 yg melihat akan keburukan anak yg dijaga itu...bagai kan menatang minyak yg penuh sehinggakan x sedikitpun yg kurang... akan tetapi anak itu sanggup menyaktkan hati ibu mereka... memperlakukan perkara yg menyakitkan.. bagaikan teragut nyawanya.. luluh kebumi... hnya utk mngerjar akan kehidupan didunia yg hnya sementara keseronokanya.. Mohonkan lah ampun maaf keatas ibu2mu... sementara masih hidup wahai insan semua..

Ibu...

Ya Allah.. X mampu hati ini menahan lagi bila melihat dirimu sayu menitiskan air mata kepipi ... menangis setiap kali kau medongak menadah tgn berdoa kepada Nya... Hnya utk anak2mu... x pernah berhenti mendoakan akan kesejahteraan anak2mu.. kejyaan anak2mu.. kebahgiaan anak2mu.. setiap titisan air matamu... menghentikan jantung ku dari berdenyut.. sungguh sedihnya hati ini melihat kau lemah ,.. luluh jantungku melihat tisan air matamu..

X tertanggung sedikit pun perbuatan baikku padamu.. dgn setiap titisan air matamu yg mnitis jatuh kebumi.. Mampukah aku menahan hati ini melihat dirimu sedih sebegitu ... adakah aku mengecewakan mu.. adakah aku menyakitimu... adakah cara 2 ku x mnyenangkan mu... adakah ku pernah berkasar dr tutur perkataan yg ku ucapkan padamu... 1001 persoalan dgn setiap saat melihat akan dirimu sebgitu ... meniai segala perbuatanku.. Walaupun telah kau terangkan segalanya titisan air matamu bukan diatas perbuatan ku atau perkara yg mnyakitkan dirimu.. akan tetapi x mampu utk aku melihat dirimu sayu, sdih, dlm setiap solatmu berdoa mengadap yg maha Esa...

Adakah aku yg menjadikan dirimu sebegitu?... adakah aku yg menjadi penyebab dirimu begitu? ... mampukan aku mengadap Tuhanku  dlm keadaan drimu sebegitu ... Percayalah ibu... x sedkitpun kau berjauhan dr ku.. dlm doa2 ku x pernah ku lupa akan dirimu... kerna dirimu selalu menjadi teman dlm hatiku ini... duniaku ini... Kau lah segalanya padaku... menjadi cntoh utk diri ku .. istri ku.. anak2 ku.. Kasih syg mu x terhingga bg ku... x mampu ku balas sehngga akhir hayat ku... Maafkan lah aku sekiranya aku menjadi penyebab dri mu sebegitu ... Hnya nywaku saja utk menggantikan setiap titisan air matamu itu ibu... jgn kau bersdih lagi wahai ibuku..

Kaulah segalanya bg ku ibu..

MAMA I LOVE U SO MUCH>>>

Thursday, August 12, 2010

Doaku sentiasa meringi org yg aku syg,...



Ya Allah... Aku mengis dlm keadaan ku tido...
AKu mngis dlm keadaan ku sedar dihati ku hnya ada org2 yg aku syg...
Yang mampu menjadikan diriku dekat kepadaMu...

Ampunkan lah segala dosaku  Ya Allah...
Aku redha dgn ketentuan Mu... Keadilan Mu... Kudrat Mu...

Dlm keadaan aku sedar diriku terasa jauh drMu...
Dlm keadaan aku tidor hatiku sayu mengingati Mu...
Adakah aku benar2 jauh dr penglihatan Mu...
Dimanakah lagi tempat ku yg Kau tetapkan dlm duniamu yg kecil ni ...
Haruskah aku berlari mengejarmu... Tapi x sekitpun cahya yg menyuluh perjalanan ku..
Aku bagaikan hamba yg buta dari keterangan cahaya Mu...

Kembalikanlah aku seperti aku dilahirkan...
Kekuatan iman dan kasih syg yg melimpah yg dicurahkan oleh kedua ibu bapaku..
Kesempurnaan pembesaranku dr kedua tapak tgn ibuku..
Makanan yg baik lagi berzat yg disuapkan kedalm driku...
Mengalir dlm darah2 ku... Menjadikan aku dlm golongan insan yg sejahtera..
Tak sedikitpun kesusahan yg aku rasa... Tak sedikitpun aku hiraukan ketidak sempurnaan ku..
Aku bersyukur sehingga aku menjadi yg terbaik sisi keluargaku...
Akulah cahaya dan sinar dlm mata yg jenih kedua ibu bapaku,...

Sudah puas aku rasakan keistimewaanMu...
Kini aku bersedia utk bersma dgn Mu...
Aku rasakan sesuatu yg lebih berharga disisiMu...
Memberi ku kejahteraan dan kesempurnaan yg benar..

Setiap doa2 ku hnya mahukn yg terbaik pada org2 yg aku syg...
Keluarga ku...
Kekasihku...
Guru2 ku...
Kawan2 ku..

Berikanlah kesejahteraan hidup ...
Kesempurnaan hidupnya...
Dan kebahgiaan yg berterusan kepada mereka...

Tngan ini hnya mampu menadah,,,
Ya Allah... Ampunkanlah dosa2 kedua ibu bapaku yg telah memberiku kasih syg
kesejahteraan hidup... pelajaran mengenalimu yg sempurna...
Berikan lah umur yg panjang ... kepada keduanya ..
Aku rela mnyerahkn semua nyawaku kepadamu sebgai ganti nyawa kedua ibu bapaku..
Tak sedikit cebisan pun yg aku mampu balas dr ape yg dilakukan org org tuaku...

Berikanlah kebahgiaan keatas semua kenalanku...
Semuanya yg aku syg... yg pernah aku syg... yg akan aku syg...
Gadaikan lah kebhgiaan ku demi mereka...
Kerana aku amat gembira dan bahgia keatas kebahgiaan mereka..
Sempurnakanlah kehidupan mereka...
Kerna mereka lebih layak dr ku...

Hnya air mata dan tubuh badan yg sentiasa memohon kepadamu...
DAn Akhirnya...

TUNAIKAN LAH PERMINTAAN HAMBAMU  INI ...
YANG HINA ... LEMAH DAN SENTIASA MELAKUKAN SALAH...
AMPUNILAH SEGALA KESALAHAN KU... KEAIBAN KU ... KEKEJAMAN KU,..
TENTUKANLAH YG TEBAIK BUAT MEREKA...

JAUH NYA DIRIKU PADAMU...
SEMAKIN PERLAHAN HEMBUSAN NAFASKU...
SEMAKIN SEMPIT RONGGA2 SALURAN DARAHKU...



SEMAKIN BNYAK AMALAN2 KU ...
TAK SENTIASA TERHENTI UTK AKU MEMOHON DAN MELAKUKAN IBADAH
KEPADAMU...

aMINNNNNNNN YA RABAL ALAMINNNNNNN....

Saturday, May 15, 2010

Suara Ku berharap....

Inilah tajuk lgu nie....
Tajuk lagu nie memang best ... 
1st time aku dgr lagu nie bile aku melawat blog 
then terdgr dr rakan blog yg memang giler rajin la mengupdate blog die
yg slalu sgt update dgn ape yg die buat... then kenape yg aku kata nice pasal lgu ni ialah 
aku rasa best giler kot bile dgr hari 2 lgu nie kat blog die tu
but memula aku mencari gak ape tajuk lagu nie..
sampai berblan gak la aku mencari lagu nie 
then aku jumpe je trus drop dlm blog aku... 

Dlu lgu  ni kire x sampai lg ke corong2 radio 
but after lepas aku sebulan lebih kurang bru aku dgr msuk kat radio
aku siap burn lagu nie buat music pilihan aku dlm kete nk g kje..
 sampaikan bunyi je intro lagu nie mood aku dah berubah.... memang layan la lagu nie..
Sape2 naik kte aku sampai leh lyan gak lagu cam nie..

Mungkin sesetengh org anggap yg lgu cam nie beri sinonim pada pendgr tntng cinta
but bg aku ape yg aku dgr ialah harpan utk hidup..
and ade sesetgh yg kite rasakn ape bile dgr lagu nie
bnyak yg mendtgkan semngat pada kite
changes our moods... yg moody jadi ok
change our respect to each others.. yg mner x dgr lagu rock leh layn je kan...
yg rockers pun kekadang leh layan gak lagu2 nasyid...
bgus2.... cam tue la 
ape yg kite suke x semestinye org lain suke...
but bile kite shared ngn org lain mungkin akan mnyebabkan org lain jadi suke...

but x kisah la... walau cam ner pn pndgan korang kan
masing2 nye feels... ape kisah org lain nk ckp ape kan..
so yg penting hapy...

Lets hear of wht were likes it most...
cuz its make happiness all the time..
but nevr make the music been our guide of life...



Sunday, May 2, 2010

bad days,,,

" Bad days..."......... sory for all...

Aku x tau la ape yg berlaku ada aku... seperti kehilangan diri ku sendri...

Ape yg belaku pada bulan April nie buat aku rasa pening kepala dan susah sgt nk buat keputusan... walaupun ade je saat indah... but x mampu nk menceriakan hari2 aku ... diri aku jadi sunyi dan sepi... kehilangan sesuatu yg aku rasa lain sgt... iaitu diriku sendri... yg  mana aku x pernah rasa selama nie...

Ntah bukan mudah nk kenal dri sendri ... but somehow org yg rapat dgn kite lebih mengenali diri kite nie...

Aku kekadang terasa nk kembali bersama kawan2 aku berhibur bersma ... but masa yg aku ade kekadang terlalu singkat ... aku terlalu sbuk menguruskan bende lain sehingga x de masa utk dri aku berhibur dan bersma kawan2 aku... inilah yg buatkan aku rasa sunyi sgt... bile ade masalah plak yg berlaku pada aku ... aku lagi rasa x sedap nk keluar... last day aku cube gak nk g hang up but xdpt... aku rasa x selesa je... x tau la nape.... baik aku lepak bilik and buat keje aku.... itu je yg aku buat...

Family nye dinner pun aku dah missed out... aku rasa cam mals je semlam.... lucky la mama aku ajak g bistro makan stik... so aku x leh nk tolak even aku mals nk gerak dah... and lucky mum aku pun bnyak ckp pasal business die... so xla aku termenung je ... nasib aku bleh gak menyumbat daging stik aku tu... if not mau mama aku bising... and bnyak lak tnya kang apsal aku moody je dua tiga hri nie... bnyak gak la aku dgr perancangan mama nk bukak business baru... but aku cam mlas lak nk invoved .... apsal la adik aku lambat lagi nk habis,... nie sah2 aku kne take over nie... before kne serah kat adik aku... lme lagi la kot adik aku nk habis study tu...

Ape yg aku tau last meeting family aku... aku dgr mama ngn sis aku ade buat perancangn baru ... ade la plan nk buat fnb kat luar... but x tau la sape yg kne handle... but sure dah hint yg aku dpt smlm .. jawabnye aku la tu... dah kali nie aku kne full time lak buat business nie... diorg nk invest je bg aku... ape lagi yg boleh aku nk ckp... ambik jela... ape pun family nye job jugak... nk tolak menderhaka lak kang... but aku kne ade la jugak pembantu...

Ape yg buat aku moody nie...  ntah la... bnyak sgt aku fikir.. pasal masa depan aku la... bende yg berlaku la... malsah ofice aku la... aduih besar sgt ke keje yg aku buat nie...

Maby aku bnyak sgt fikir pasal bende yg aku hadapi dalam bulan April nie... walaupun sesetengah nye membuatkan aku rasa serba salah... utuk membuat keputusan dalm hidup aku ... but aku kne jugak pilih yg mna aku rasa terbaik utk diri aku... walaupn buat masa terdekat nampak x baik... but mngkin dgn usaha dan kenyakinan aku ... aku akan dpt ape yg aku rancang... utk kehidupan masing2.. Kite nie hanya merancang... Tuhan yg menentukan... yg baik dtgnye dari yg Maha Kuasa... yg buruk of couse kesilapan kite sendri... Ape pun aku dah redha ape yg berlaku pada diri aku buat masa nie...

Insya Allah ... sgala yg aku fikir ni akan hilang sedikit2 sehingga aku rasa selesa dan x memikirkanye lagi... cuz aku x nk bende cam nie berlaku lagi... yg mana aku x dpt nk buat ape2... cuz terlalu bnyak berfikir sampai jamed dah otk aku nie... blank trus....

Tuesday, April 13, 2010

CuTi Ke X cUti niE wOi,,,....

Salam.... im back cuz hri nir aku tention sgt.. nk jugak menyonteng kat sini lepas tention... walaupun penat...

Aku cume nk sambung part tadi cuz tu yg smlm nye cite... nie hri nie lak ...
(Walaupun korang x mau tau... aku nk jugak cite utk diri aku..... )

Story nye...

Previous part... ----

La kan korang bru baca.. x ingt ke... amboi korang kene makan bnyk kismis la cam nie..
xpe nnti aku beli kat masjid cuz belambak kat sna..

2nd day aku  cuti...
Iaitu hri nie la... petang tadi la k... kire start dr pagi tadi la senang....
Hehehe ( gaya org dah penat but nk jugak berstory) cam nie la...

Aku dah seatlekan kete aku satu hal ... and phone satu hal... and card 2 aku tu satu hal dah smlm... so kire seatle la kan... now ade yg aku missed out lagi ... iaitu paling penting y aku buat semua nie... iaitu... aku nk buat passprt... cuz maby if akak aku jadi plan nk holiday aku dah x sempat dah nk buat time lain... cuz kalau ikut jadual semua org dah booked la cuti utk bulan lima dan enam nie... so memang xde chance la aku nk relaks2 dah... walaweeeee....

Kesian gile aaaaaaa aku nk kne tinggal nnti.. xmooooo... nk ikut gak... dah la aku missed family holiday yg last year kje nye pasal... kali nie no more k... i want it tooo... wahhahaha...

So aku kne gak g buat passport ... mama aku dah tau dah aku mesti nk g pagi nye... but disebabkan aku ade maslah skit yg x dpt dielakan... aku x sedar lak aku leh bgun lewat.. lepas solat tu aku dah bajet dah bleh layan skit lagi nie tidoq sampai kul 8 ... sedar2 kul 9... wahhhhhhhhhhhh... best nye ko tido ye... nie la kesan kalau terlebih dost mlm tadi... aku g belasah ubat ... so mau berayun je kepala otak aku nie... cam ner nk baik if x ckup tido kan... doc bg mkn ubat utk tido .. aku g layan lak .. memang la x berkesan ubat tu,...  xpela.. yg pentng aku dah bngun and sempat lagi nie nk buat semua...

Elok aku siap2 je... aku nk sarap... aku teringt lak phone aku lupe bawak... aku g la nk ambik... ntah cam ner ntah,.. aku nye phone x de lak kat atas katil aku... eh time aku kemas tadi x perasan lak phone aku jatuh... nie mesti time aku tido la nie... xsedar phone kemana ntah... mau habis katil aku selongkar... but masih x jumpe gak la... mner la plak nie... dah satu hal lak... nk mencari phone aku nie.. kang  ade call aku x dpt nk jawab satu hal plak nk menjawab... nie yg buat aku lemas nie... Doc lain aku dah siap dah... nasib la jumpe gak lepas 20 mnt aku cari tu... So ape lagi cabut la...

Sampai je kat sna... aduihhhhhhhh... system down plak kat imigresen.... Susah la cam nie... penat aku melayan bende 2 cam nie... then dah la beratur x ingt cam nk g haji lak... punya la ramai org... nie kul brape la diorg dtg nie... mau sebelum complex tu bukak die org dah sua muke nie...
Masa aku dok sibuk menyemak aku nye doc tu,,,, nasib la dpt satu bende yg penting aku lupe bwak... excially ade satff tu ckp x pyah pun... but aku saje je nk jugak ambik... so aku patah la balik umah mencari plak aku nye sijil lahir,...  dah jumpe trus aku g balik... but still sma system down lagi... xpela... yg pentg kali nie aku dah stanby...

Bile sytem dah ok aku pun selamba la g bratur dan berharap xde la lagi maslah lain... sampai je kat brother yg jaga counter tu... die leh lak selamba suruh aku g tukar ic ... cuz chip aku rosak........ aduih... tension nye aku ... dah la nk bratur dpt no pun lame.. nk kne tukar la plak ic tu... mau brape lama plak... nasib la JPN tu dekat je... aku pun malas nk angin lagi cuz aku ingt bende nie biasa la... cuz bukan pertama kali cip ic aku nie rosak... mau dah masuk nie 3 kali dah tukar... ape boleh buat lagi... kne gak la tukar.... mau x nk pun kne seatlekan jugak semua nie hari nie... if not aku x leh nk g mner 2 dah... selamba la aku g JPN lak buat ic...

Sesmpai je JPN... time 5 mnt lg nk lunch... aduih... mau seharian aku kat sini... dia ckp kul 2 pm bru bukak balik... peh,... mau mati akal dibuat nye nie... aku xde cara lain lagi dah ... nie je peluang aku nk buat bende semua ni... Aku terpaksa la tunggu dan berharap agar semua nie berjalan dgn baik... harap2 lepas nie xde la maslah lgi dah... So aku buang masa jela dalm tu jalan2 g minum jap cuz x lalu aku nk makan dah ... Setengah jam lagi nk kul 2 aku dah ade depan pintu masuk JPN tu ... cuz nie je peluang aku nk buat passport aku kalau aku x seatlekan ic aku cepat2...

Aku berserah je la kan tuhan ... if tuhan nk bagi aku jalan yg baik dan permudahkan semua nie.. aku kne gak la buat dan bersabar... if x dapat gak bende nie seatle hri nie memang aku x buat dah la passport dlm bulan nie... cuz aku dah fadeup dah ni pun... Nasib tuhan bg gak semua jalan dgn baik... 1st nye cuz org x brape ramai so aku dpt no ke-3 so cepat la aku leh buat... then aku nk buat pasport pun cepat la skit... lepas aku selesai je buat ic tu aku g terus masuk counter imigresen... nasib la line dah ok dah... so berjalan dgn baik la...

Aku pun ape lagi x mau la buang masa lagi beratur dan hanta borang semua dan tunggu nk bayar... wht happen pun aku nk jugak tau jawapan dpt ke x.. puas hati aku dr die suruh aku dtg plak lain hari mau aku angin... tht time aku dah sampai kul 2.30pm... kul 3.30pm die org nk closed counter dah... Hope semua be fine la... Lepas aku nye borang die org process... huh lega aku... now tunggu aku nk bayar je ... Jam nie dah tepat kul 3pm nie... ade setgh jam je lagi counter diorg nk closed... no aku pun ade lagi 12 giliran lagi nk sampai ... aku resah semacam je nie... if x sempat mampus aku ... nk buat time bile lak lagi nie... tu je masa yg ade pun...

Aku pun dah malas nk fkir lagi dah... yg pastinye aku nk jugak bende nie seatle even aku dah x mampu nk bergerak kemana dah,... cuz penat sgt dgn berurusan cam nie... nasib sempat kul 3.25pm aku nye nombor dipanggil... lega hati aku... lepas nie tinggal nk ambik pasport je la... but yg buat aku lemahnye... bende tu boleh siap lepas 2 jam... aduihhhhhhh.... aku penat gile la cam nie... kne tunggu lagi... nk balik buat rugi masa aku je jalan pegi balik... kang mengamuk lak ayah aku kat umah tu if tau aku x siap2kan lagi pasport aku tu.... buat satu bende pun lame... silap2 aku x mngamuk die lak yg mngamuk ke ketua pegwai kat sna kang... mau kne aku...

Dah terpaksa la aku buat jugak bende nie... saba je la... tunggu je la yg boleh aku buat... dah la hujan kat luar tu nk lepak kat luar pun dah mlas nie... x larat aku berjalan lagi nie... aku just tunggu jela ape nk boleh buat lagi dah... so nie je yg last aku kne saba lepas nie dpt pasport aku tu kire ok dah la tu... so kul 5 pm aku masuk balik cuz nk kne collect pasport aku tu...

Tepat kul 4.30pm aku dah bosan sgt dah aku g jugak selamba je nk g collect pasport... so aku beratur tunggu no aku panggil je... nasib semua lepas ... so dpt jugak aku nye pasport,,,,

YAHOoooooooooo...

Penat nye menggile la.... mau pengsan balik nie... ngn lapa gilenye... dah la bosan gile... kalau aku ade member leh gak layan borak... nie pun nasib la ade aweks nk borak2 jugak ngn aku kat situ yg nk g study kat jordan tu... wow muda2 dah g oversea... lepas nie... balik jadi pendakwah lak... memang best... Alhamdulillah...
Aku rasa 2 hari aku ambik cuti memang cam bukan cuti la... nnti aku nk ambik cuti yg betul2 aku bercuti,.. rehat dan holiday sepuasnye........

Bile la tu... jgn jadi cam  -  Cuti Ke x cUtI niEeeeeeeeee.... lagi dah la...
Penat penat....

Cuti ke x Cuti...

Salam...
Lama dah x meng hanger kan dri aku kat sini.... ye la mau ye x asyik x shat je ... sejak2 nie..


Ok ape yg aku nk story kat sini bukan ape... just nk kongsi skit la ape yg terjadi kt aku dlm 2 hri nie .. dah la aku apply cuti 2 hri .. but mcm berlaku same cam aku kje je.. baik aku x yah ambik cuti masa yg dihabiskan sama je ape...


So start nye cam nie...


Last sunday aku kje cuz baik hati sgt nk p ganti org .. mau2 kne demam aku cuz x ckup rest... dgn selsema x habis2 ... aduihhhh kesian driku ni...xpe sebaik baik nye ada jugak dosa2 kecil yg terhapus dgn kesabaran menanggung sakit nie,... sabo jela.... Eh bila nk start cite nie,..


OK ... cam nie aku ambik cuti cuz aku ingt nk seatlekan passport aku nie... yela... ade hati nk berjalan2... kononye nk join sis aku g Bangkok la ... apela... last2 aku yg tertinggal cuz yg lain semua dah buat siap dah passport 1st trip diorg... cizzzcake betul la... depa tinggal aku sorang terkongtang kanting nk menyelesaikan semua nie... Aduih... So bile approve je cuti aku dah plan la dgn nk seatlekan loan kete aku tu.. nk perabih je ... malas nk bayar bulan2 dah... so let go je senang skit... then nk seatle kan plak card atm aku yg dah bertahun aku x pegang cuz bnyak sgt card dlm wallet nie... satu je yg aku pkai pun.. dah tu bile teringat nk pkai kne block lak... cuz aku salah masuk pin... aduihhhhhhh... prob betul la... yg p bg sis aku pakai sampai aku lupe dah pin tu... peh... bnyak kan bende nk buat ... agak2nye boleh seatle ke dlm sehari... kalau korang boleh la kot... but ape yg aku kne ... mau 2 hri la gak nk kasi habis selesai...


1stday aku g bank nk seatlekan kete aku tu... peh punya la ramai... ape hal... diorg nie pun satu... time nie la nk buat bende macam2 ... buat la hari lain... aduih buat jamed tull la... time aku cuti la ramai org... nk je aku tutup pintu masuk tu... mau jugak sejam aku kat sna... nasib la bank sendri kan ade la yg kenal so cepat la skit seatle...hehehhe... so far xde la masalah sgt... lucky la ade jugak masa nk g bank lain lak nak seatlekan card aku yg ter block tu... bukan satu card je... 2 beb... hehehe,,, mane leh ingt cuz 2 card tu aku bg org lain pkai... tau2 tgk balance ade jugak la lgi duit... mau je aku kluarkan( cuz time kering dah nie )... but pin lak aku x ingt... kne la reset.... time ngh sempit cam nie ... memang ape pun sanggup nk p buat kan... hahhaha... pandai la cari jalan nk cari duit...

So aku pun g la bank maybank and cimb dah tu kne g tempat aku buat lak tu.. cuz nk reset .. nasib sis aku nye bank... free la aku buat... 1st time kan.. if not mau kne cas dah aku tu... dok sibuk2 buat card tu ade lak yg org kenal... la plk dok layan borak... hehhe... nsib x bnyk sgt... aku pun mlas nk layan brother tu.. cuz aku nk cepat... then terus je aku cut dr die doq sambung story tu... kang mau dr nk reset pin je jadi nk buat card lak... aduihhh... malas aku ...

Dah seatle aku nye... card ... dah tu aku kne g hanta lak geran kete aku tu... aduih penat gile aku... nasib je aku nk bende nie seatle cepat if not memang malas aku nk g sna sni nie... bayar je semua siap... Nie pun ntah ape lagi la bendenye nk kne buat,.. aku dah malas nk piki dah... yg pastinye kje aku dah seatle dah... Nie dah la dr pagi aku kluar x sempat nk g makan lagi nie.. sarap pun belum lagi... waktu aku kluar tu mama ngh duk layan nephew aku g sek... malas nk kacau... aku pun nk cepat sampai miss out aku nye sarap ... aduih... lapa gile... but ingt kje bnyak gile nie.. sampai aku  lupe nk makan dah...

Now time lunch kl tau2 je la... jalan jam gile... aku nk p hanta hp aku lak.. kat service centre die kat jalan imbi tu... selamba aku park je kat tepi jalan .. terus lari masuk counter... tgk ade gak makhluk yg dok menghanta barang jugak.. aduih kne tunggu lagi... nie yg rugi masa nie... nasib  la x ramai sgt so dpt la aku  masuk turn cepat skit... so lepas dah hanta hanphone aku tu ... aku terus g balik nk hanta geran... time dah  la nk hujan... dgn keadaan ptg td dah panas terik ... badan aku bertambah la x shat... hidung aku nie mau macam paip dah melelh je... sakit2...

Lepas aku hanta geran je... melepak aku kat office membe aku tu... sempat gak la jumpe mmber2 ofice lama kat kajang tu... haiyooo... Wa miss U all la.... MIss My plaCe... ingt lagi blik aku tu... tempat melayan perasaan... wahahhaa.... memang kalau g office aku ni kire cam balik kampung la... semua org dah kenal aku .. mau x nye .. 4 tahun aku kat situ... itu lah tempat yg aku kje paling lama kot... yg pastinye place die best cume... company x support staff ... bosan2... rugi2... Sampai mau jugak aku terlentok jap kat office lama ku tu... aku ngt kawan aku nie... nk lepak makan ke... tu yg aku tunggu ... unlucky die ade hal la plak... miss lagi aku nye time nk makan... last2 aku balik je umah ... tu pun dah time dinner dah kot... PEnat.........

cUtI ke X CuTi AkU NIe...

Thursday, March 18, 2010

Kumohon kemaafan dari mu...

Dalam hari2 yg mendatang memberikan sedihan...
Keperitan yg diterima x mampu kulihat oleh mata ku sendri...
Sudahkah aku buat yg terbaik pada semuanya...
Adakah aku? ....

Semakin kuhampiri cahaya itu... semakin ianya jauh dari ku..
Diriku semakin lemah... kuatkanlah semangatku..
Permandangnku semakin gelap..
Perjalanku semakin lemah.. jauh disudut penjuru dunia...

Menantikan masa yg akan meletakan aku dimana ..
Menutupkan aku dari kelihatan dicebis2 dunia...
Ku manadah tgn kepadamu...
Memohon maaf ... segalanya ...
Mengharapkan keampunan dari mu...

Ya Allah... ampunilah hambamu yg lemah ini...
Ku x mampu melihat org2 yg aku sayang mengalirkan air mata utk ku lgi..
Aku mahukan mereka bahagia ...
Gantikanlah kesedihan mereka segalanya keatasku...

Ya Allah...
Berikanlah... kebahgiaan , kesejahteraan kepada mereka...
Semoga mereka lebih merasakan kebahgiaan dari diriku ...
RAhmatmu.. kumohon ...
BErterusan kuberdoa kepadamu... x pernah jemu , x pernah letih ...

Wednesday, March 10, 2010

Wrindunye Zman Sekolah kan...

Abadikah kisah  ini...

Sejauh aku merenung dan terkenang kembali zaman persekolahan ku...

Yelakan sape yg x suke akan zaman kecil dan waktu nakal2 dibangku sekolah... Yang masih utuh difikiran kita akan kewujudan nama2 timbangan dan perkara yg memanah seluruh alam persekolahan kita.. Ade yg x satu pun berkaitan langsung dgn nama sebenar... hehehe... Idola 2  caracter kartun yg cukup popular diwaktu tue menjadi panggilan sebati di dlm class dan buah2 mulut seangkatan nya... Superman la... Gaban la... macam2 la... sampaikan aku nk ingt nama sebenar semua rakan class aku pun susah nk ingt.. Samelah dgn u all kan.. mesti ade je nama panggilan yg masih kekal sehingga sekarang ...

 Yela sampaikan cikgu yg mengajar pun boleh ingat nama2 gelaran kite di dalm class... sehingga melenyapkan terus nama asal kite... bukan main kuat budaya tue disekolah kan.. BUt itulah kasih dan syg kite waktu di zaman persekolahan.. YG  mane kalau dibukukan setiap perkara boleh memuatkan satu perpustakaan penuh dgn story 2 kite ... hehehe..

Zaman persekolah adalah satu pembukaan minda bg setiap insan yg berguna... Pernah juga ada org yg bertanyakan pada aku ... "Kenapa kite kene pegi sekolah..." Mungkin sekarang kite banyak jawapan yg boleh kite bg ... dan terangkan. But if zaman kite kecik2 dulu... x pernah pun kite nk ambik kisah... Yg kite tau pegi sekolah cuz dpt jumpe kawan dan belajar... But kawan2 yg  pertma kite ingat dulu... Macam lah kite balik x boleh nk jumpe kawan tu.. padahal kawan satu class tu jugak la yg ade dekat sebelah umah kite... hehehe so funny.. Itulah perangai budak2 kite.. maby ade yg x mengaku lg tue..

Aku masih ingat lagi ... yg maner sewaktu aku di sekolah rendah agama... x pernah satu pun nama uztazah yg mngajar aku tue yg aku ingat.... Eh ade.. sorang UZtazah Mashitah... Kalau dgr nama nie semua org ingat Uztazah yg popular tue kan.. BUkan la... Nie uztazah kesayangan aku... cuz waktu tue die je yg x kawin dan sebaya dgn kakak aku yg sulong... Cantik.. (itu mesti-sebab tu aku ingat)... lawa.. comel.. baik hati ( cuz selalu bg aku makan cokelat dan hadiah waktu die mengajar)...dan lain2 lagi la.. Uztazah nie excially tinggal dkat dgn kawasan umah aku dan bapa die seangkatan dgn bapa aku... Itu lah die jaga aku baik semacam je.. So lucky...

HEhhehe... itu waktu sekolah agama... Bile dah masuk sekolah rendah pulak... zaman tu semua ingt nk bergaya... Time tu jgn ckp la student bandar ke bukan bandar ke semua org yg hadir di sekolah dah menjadi lumrah memakai pakaian yg berjenama dan cantik2... Itulah yg aku pelik.. bile dah besar nie pulak org kite jadi semakin x terurus pulak... Seluar koyak2 .. dikatakan fesyen... baju bercorak seperti kene kotor.. pun boleh kata fesyen..  pelik2 ...  Aku waktu sekolah rendah xde la nk bergaya sgt cuz aku pun bukan anak org kaya pun.. Just lucky cuz my family x pernah x ckup nk supply bende baru utk kami semua yg bersekolah... If setiap 4 bulan tue ade jela bende baru yg kamu semua tukar... kasut ke.. beg ke.. pakaian ke.. semua la... Yg aku nie pulak... if dpt bende baru suke sgt dok berkongsi dgn org... smpai parent aku pun pelik.. pegi sekolah bawak beg balik dah xde beg.. cuz aku bg kawan aku pinjam beg aku... hahhaha... cam nie pun aku pernah buat.. x sangka betul la.. Buku2 aku x pernah aku bawak balik umah semua aku tingglkan kat sekolah dalm almari... lucky dulu x bnyak yg penyamun dlm sekolah aku.. so if aku x kunci locker aku tue.. xde sape la nk curi buku teks aku.. BUku komik aku byak la yg hilang... hehehe...

AKu ingt lagi kawan2 aku lima org nie... Excially dari sekolah agama sampai lah kesekolah rendah kami x pernah nk berpisah ... mesti jumpe punya lah... Kami x pernah kisah diantara kami nie sape yg jadi ketua... cuz semua nye dah sebati  dgn diri kami semua... asalkan ade je keje or plan nk buat.. kami tetap bersma... even nk balik kampung bergilir2 jugak la yg ikut,.. sampaikan pernah jugak yg dtg tido umah aku ni.. bergelimpangan tido dlm bilk mama aku.. rimas bapak aku.. but lucky bapa aku nie sporting.. so x kisah je... asalkan dia nmpak aku ade dlm umah sudah la...

Kami x pernah berenggang if  dlm sekolah... if ade sukan ... kami la yg akan bersma.. kalau game bola ke, ape ke,, .. kami la yg masuk same2...  Dulu aku ade jugak try2 berniaga dlm sekolah... lucky la ade kawan2 baik aku nie... semua brg2 aku jual habis dibeli... secara rela atau x.. hehehe . Maner x nye.. aku pernah dulu jual satu hari dpt jual pencil satu batang je.. Then kawan aku sorang nie kepala die lain skit,.. So die bg plan baik nye..  if lepas je perhmpunan pagi tue,.. budak2 junior akan jalan depan class aku... so kami akan cuber jual alat tulis pencil , pemadam dan ade la bende2 lain... so semua budak2 yg lalu depan class kami... kawan2 aku akan tahan dan paksa diorg  beli...  mau seminggu je habis stok aku ... hahaha... kesian2 ... sory la kepada junior aku yg kalau korang masih ingt bende nie.. korang halalkan je ye perniagaan aku tue.. hahaha...

Itulah zaman sekolah yg  maner kawan kite adalah kehidupan kite kan... But semasa dlm zaman sekolah x pernah satu pun yg kite fikir if kite habis sekolah cam ner... huhuhu... time tue la yg paling sedih dan perik... cuz rasa bile berpisah dgn kawan2 kite,. macam kite nk berpisah dgn tubuh kite je plak... ade sampai kawan aku x mau bg aku pindah .. habis empat tayar lori diorg pancitkan ,,.. mau menggile driver lori tue call lori lain dtg ambik brg... huhuhu... nakal2... 


nnti aku sambung ... ngntuk la.... wahahahaha

NUraniKU....maafkan aku..

Salam....

Barangkali aku dah lupe akan kewujudan web nie yg masih utuh seperti dulu tika aku meniggalkanye buat yg terakhir...

Tatkala kesibukan kerja ... aku sering kali ditinggalkan segala yg wujud didepan mataku... Keadaan dan keindahan naluri ku yg dulu semakin jauh meniggalkan ku ... Salah kah diriku ni yg banyak menagih secebis keindahan naluri nie,..

Disinilah tempat aku sentiasa menyelesaikan segala masalahku... disinilah aku singgah untuk melepaskan kemarahan dan kegembiraan .. But now.. semakin hari semakin ku sperti menjauhi akan nurani ku ni... Maafkan aku ...

Terdetik di benak fikiranku ... masih jauh kan aku dan rakan2 ku,.. semakin jauhkah aku dgn org yg aku syang... adakah semua yg hadir dimata ku akan hilang dan pergi meninggalkan ku... Adakah cukup sudah aku menghargai segala kewujudan nya... atau masih kurang kah aku dgn segala pemberian ku... Ahhh... AKu runsing memikirkanya...

Maaf buat teman dan org yg tersyang dikala mahukan diriku menyemai kisah 2 hidupku seharian menjadi satu olahan perkongsian diantara semua.. Dikala mahukan sesuatu yg baru didalam dada ruangan nuraniku  ini...

Maafkan lah aku...

Thursday, February 18, 2010

Al-Fatihah...

...bismillah hirahman nirahim...
Al- Fatihah keatas pakcik ku Asmadi Hassan...

Dlam hari2 yg memenuhi waktu aku dioffice x disangka2 bile aku balik td ...
sayu dan sedih hati nie bile aku dikejutkan dgn pemergian pakcik aku yg meniggal dunie akibat barah buah pinggang...ptg tadi...

Sesudah aku solat maghrib mennti isyak.. aku menyedekahkan doa dan surah yassin keatas pemergian pakcik aku hri nie...

Walaupun aku x berapa rapat ngnn pakcik aku nie but aku ade jugak dgr bnyak cerita yg disampaikan oleh siti aku... cuz yg aku tau arwah menetap di UK agak lama... dan jarang2 sekali aku dpt berjumpe dan menegur sapa diantara kami...

Wht ever i know " Setiap yg hidup akan mati juga " sejauh mana sayangnye kite pada sesuatu insan lebih besar dan tak terhingganya sayang tuhan yg maha kuasa kepada makhluknye... dan aku redha.. dan aku menjalankan tanggung jwab sebgai umat islam utk mengiringi doa keatas yg pergi... Semoga dipermudahkan segala soal jawab dan dimasukan didlm golongan org2 yg beriman... iaitu golongan ahli - ahli syurga..
INsyaAlllah....

Hari yg dinantikan....

Lega nye hati ni.. cuz semuan berjalan dgn baik...

TOday ,.. Aku penat sgt cuz bru balik dr kje...
hari yg dinanti kan akhirnye berjalan dgn baik.. oleh semua staff setelah berhempas pulas mengerah seluruh tenaga atas pembukaan rasmi branch baru nie...

Aku nmpak dlm seluruh wajah kawan2 aku sewaktu saat pembukaan branch baru nie.. cuz sejak dekat 1 bulan lebih kami semua merancang dan menyenaraikan tugas masing2... akhirnye hari kemuncak yg menantikan seribu respon (harap yg baik2 lah) tentang pembukaan branch baru nie...akhirenye selesai selewat 4 pm tadi..

Sejak dari pagi lagi aku sampai ke ruang utama jalan dari jauh boleh kelihatan khemah2 yg memenuhi ruang jalan hampir saparuh bangunan baru yg berwarna putih itu megah memancar... puluhan belon2 yg berwarna warni memenuhi ruang utama pintu masuk ke office aku... Akhirnya menampakan cukup sempurna segala perancangan yg jelas dilaksanakan dgn baik... HAnya kemeriahan para tetamu terhormat masih belum menyemarakan lagi majlis nie... cuz pagi lagi kan but dlm hati aku hanya harap yg terbaik utk branch yg baru bukak nie...

Segala persiapan telah disediakan sejak seminggu lagi... dan kebanyakanya adalah mengikut jadual... dan teratur... hope perasmian yg berhormat nnti xde masalah yg dpt menyulitkan keadaan ... Cuz aku hnya harapkan segala perjalanan majlis nie x diganggu dgn maslah2 lain...

Nmpaknya ramai yg hadir .. potongan reben tue pun berjalan dgn baik dan cuaca allhamdulillah cuz x hujan ... dan kami dpt uruskan majlis dgn baik mengikut jadual...syukur amat bersyukur cuz x kami terdengar segala cemuhan2 jahat tetamu yg hadir tentang majlis yg dijalankan nie...... but alots of its was nice and preciated on tht..

Nmpknye segalanya berjalan dgn baik... x sia2 aku balik hari2 lewat sampai penat aku nie rasa x boleh nk digantikan dgn seminggu cuti penuh aku... cuz terlalu penat sehinggakan aku rasa x mampu lgi nk berfikir .. dah jam kot...

NIce lega hati aku... dan harap esok pun berjalan dgn baik nnti... cuz hnya esk menjadi penutup majlis nie.. harapan aku hope everythg ok la.. insyaAllah...

Wednesday, February 10, 2010

Alone... Alive...

Dalam hari yg mendatang terlalu perit buat diri ku...
Cahaya yg terang semakin pudar..
Pandangan yang jelas semakin gelap..
Perjalan yg lancar semakin sesak..

Dimanakah harus aku berhenti ..
Dimanakah harus aku cari tempat bersembunyi..
Dalam keadaan yg sunyi sepi aku bertnya pada diriku..
Adakah aku insan yg setia kepadamu... Ya Allah...

Merapatkan tngan menadah berkat berdoa kepadaMu..
Terus berdoa... Insan dan hambamu nie telah bnyak melakukan salah,..
Terlalu kecil diri ini... terlalu lemah dri ini...
Mengharapkan segalanya darimu... Jalan yg terbaik buat diriku..

Ya Allah... Kumohon kepadamu...
Kuatkan lah semangat ku...
Kuatkan lah iman ku... semakin hari semakin bertambah...
Aku cukup lemah dgn dugaan mu utk aku terus sendirian..
Memikul segala nya sendirian...

Perjelaskan lah perjalan hidupku...
Perkenankanlah diri ku didalm org2 yg mulia disisimu...
Ampunkan lah aku... Ya ALlah...

Aku x mampu melihat setiap insan disisiku..
Menagis kesedihan sentiasa disisiku,,,
Mengalirkan air mata keranaku...
Lebih rela aku menerima dan menanggung kesedihan nya semua..
Hnya diriku yg patut terima semua nya itu...

Peliharalah org yg menyanyai diriku ini...
Yang menjagaku ini... Memahami akann hatiku ini,,,

Saturday, January 30, 2010

KETENANGAN JIWA>>>>>>

Assalamualaikum,... 

            1stly aku nk mohon maaf cuz aku betul2 x sempat nk menulis walaupun aku dah try nk berstory 
But x dpt jugak masa yg sesuai.. cuz im too busy.. busy cam ner x yah la aku nk explain... Baru baru nie agak susah nk curi masa .. Aku hari2 ade meeting.. so penat sgt sampai dah jamed dah otak aku nie... so sory la k...

            Today, aku cuti yg maner aku rasa selesa sgt cuz dpt qada blik masa aku penat tu... now aku dah 
rasa tenang skit hati aku nie.. x pernah2 aku nk tido siang then today cam ner ntah walaupun dlm keadaan cuaca panas kat kl sekarang nie kan boleh plak aku layan tido..... nicela.. now aku dah boleh membebel kat blog nie..
hehehhe... 

           Aku nk shared skit la ape yg aku doq fikir selama bebrape hari terdekat nie..  maner la tau korang pun ade rasa sama jugak ape yg aku rasa... KETENANGAN... Ape yg korang rasa tentang ketengan...
Ade jugak aku doq bersembang ngn member2 aku ... but semua ckp pasal ketenangan dan keselesaan diri diorg ngn kemewahan... KEMEWAHAN.. hah tue pun satu punca jugak but aku malas nk cite bende nie cuz nnti macam plak yg email aku dpt ... so simpan dulu...

          But bg aku la.. KETENANGAN yg aku nk cube bg tau nie.. ialah ketenangan jiwa ... Sejauh mana kite bermain dan berkecamukan tentang jiwa kite... Aku pun pernah jugak rasa cam ner jiwa kite tertekan dan kepincangan pendapat .. But bg aku cume nie la yg kite rasa tentang jiwa kite cuz nnti mati dah x rasa dah.. yg rasa hnya amalan kite,... 

            Aku ingat lagi yg maner aku pernag buat bende yg kekadang aku rasa cam gile pun ade bodoh pun ade... Lawak lagi la.. cam ner aku boleh buat bende tu pun aku x tau.. Hwehh. Bile masa hati dan perasaan kite tertekan macam2 kite akn buat .. but Alhamdulillah aku x pernah la rasa tertekan sampai down cam nk gile kan.. Just tension skit2 je... But aku sgt sedih bile baca bnyak yg kecewa dan tertekan nie adalah org Islam.. Napelah bnyak sgt org kite yg x boleh nk cari ketenangan...  Sampai mencari jalan singkat dan memudaratkan hidup sendiri,...

            Macam 2 cara org nk cari ketenangan but bg aku hanya ketenangan yg ade dlm dlam dunia nie ialah ayat2 Al-Quran dan kekuasaan Allah dalam alam yg diciptanya ini... Serius aku ckp nie.. cuz aku pernah rasa,... Yg mana aku kagum dgn hanya sekali je kite akan berasa selesa dan lega.. Percayalah kekuasaan Allah s.w.t yg telah memberikan kite ruang dan waktu utk merasai kekayaan alam ini. 

            Pernah sekali aku rasa tertekan sgt... then waktu tue aku bru je start kje ... kejadian tue pun lepas hampir setahun la aku berhadapan segala dugaan ini dlm hidup aku... But lucky la aku masih bukan jenis yg mengikut kata hati sampai nk terjun bangunan ke ape ke... Astafirullahhalazim.. Jgn la sesekali korang jadi cam k.. But aku tau korang pun cam aku jugak malahan korang lebih kuat dari aku... K .. excially aku ade maslah ngn staff aku yg maner senior aku la.. kat office yg aku kje tu.. walaupun bukan dlm bidang aku study but semua kje yg boss aku bg aku dpt seatle kan dlm masa singkat.. Bnyak jugak yg aku dpt pujian dr customer dan boss aku,... Stelah setahun aku berusaha utk capai kejayaan .. Then aku diaibkan dgn kejadian yg x pernah aku terfikir langsung nk buat ,... Iaitu menipu company dan pecah amanah,... Wei kes nie boleh masuk kes police tu if bende nie benar.. Lucky aku kenal ramai lawyer dan police.. so aku mintak jugak la pendapat diorg.. But time tu... Bile aku dpt tau je bende cam tu berlaku aku terus rasa hilang arah beb... aku jadi buntu sgt sampaikan seminggu diorg budak2 ofice dan clerk2 aku semua x layan aku dah,...

         Ahhh.. tension... betul la org kata kalau dah cepat sgt kite naik... org akan buat bende2 mcm kat kite.. Expecially yg sebati dlm diri kite iaitu hasad dengki dan iri hati,.. Aku pun x faham ape la yg diorg sakit sgt hati ,.. if diorg ditempat aku .. maby diorg akan faham... But aku x pernah bezakan yg baik atau buruk seseorg tu .. semua aku layan.. walaupun ade yg aku tau bermusuhan dgn jawatan aku ,. aku tetap kawan jugak.. siap aku belanja lagi diorg makan2 if aku ade keluar skali dgn diorg .. X pernah aku nk bezakan sape2 pun.. Aku x penah nk pilih kawan.. even org tua pun aku layan je lepak skali.. sampai skrg nie.. ade pakcik2 yg ajak aku bersukan same2 ... g travel same2 ... sampai isteri2 diorg pun boleh call aku cari suami diorg.. Eh kesitu laki aku nk explain.. sory.. tersasar lak.. Hah .. tue la .. aku nk bg tau yg aku nie betul2 x bersalah ngn org .. aku x buat bende2 jahat pun kat org lain.. aku hormat lagi diorg ade la... 

        Satu hari tue aku masuk kje cam biasa kat office.. But x sampai aku nk g lunch.. Boss panggil aku.. Biasanya time2 cam nie boss aku ajak g minum je la.. X sure la plak ape yg dia nk... But lucky la aku dah seatle kan case yg dia nk minggu lepas tu... Then sampai je kat bilik boss aku.. AKu tgk muke dia cam serius je... Seram gak aku nk tnya bnyak ... Just greting je la cam biasa,... Then boss aku bukak mulut lepas 2 mnt keadaan sunyi sepi dlm bilik tu.. Dia pun tnya aku .. "Do u  have a money problem..." Wah tetiba je dia tnya cam tu,.. aku pun pelik apsal nk bg aku AngPow ke.. Raya cine lame lagi kot... Aku malas nk fikir cuz aku pun baru je dpt gaji bulan lepas nye.. so aku ckp la " No.. Boss .. Im fine.. " Then boss aku tnya ade masalah ke ngn staff 2 aku.. aku ckp la xde walaupun die tau ade bnyk kes staff aku x satu bulu... Aduihhh... Bulu same hitam pun susah nk bertolak ansur la diorg nie.. Buat hal la ... Last2 boss aku  bukak cite ade satu claim  kes yg reject cuz ade unsur2 penipuan...  Dan org yg meluluskan adalah aku.. PEh... lemah jantung aku beb.. cuz selame nie boss aku beri kepercayaan tntang nie.. Now die dah cam kecewa ngn aku.. cuz boss aku nie x pandai langsung bab2 nie.. So dia just nk aku buat secara jujur,., die dah serah segalanya kat aku,. Then tetiba jadi cam ni .. Mau aku kne fired...

        Aku dah explain kat boss aku dan boss aku percayakan aku.. But sayangnye,.. bende nie dah sampai HQ dan diorg mintak penjelasan yg mner bende ni bukan antra percampuran duit atau penipuan terancang.. So aku dah terlambat tuk tu.. So aku mintak boss aku bg aku masa utk aku siasat walupun bende nie melibatkn diri aku.. But aku je yg tau bende2 nie cuz aku org pertama yg handle dipartment nie.. Yg assistant aku semua dtg dr HQ but bukan dalm department tue... So diorg pun xtau bende cam 2 nie.. Lucky la boss aku percaya... Then dia bg aku masa sampai petang tue.. 

         Aduihhh... Dah la x dpt g makan .. perut nie lapa sampai x henti2 berbunyi je nie.. Saba jela.. dugaan nie.. Org semua dah mule bukak mulut.. Member aku Danny yg dtg jumpe aku nk ajak makn pun aku x layan.. Cuz aku nk siasat sape nye keje sampai aku lak yg kne.. Lagipun diorg semua tau aku ni bukan makn sgt just makan roti berkrim cokelat tue je kat office... Ngan mintak tea lady tu buat milo panas utk aku... Tue je la yg aku selalu mkn ... Lepas aku jumpe je sebabnye.. aku terus mintak satff aku yg merupakan senior aku dtg kat bilik aku.. Yela x pernah aku nk call diorg tetiba je aku call lepas tue siap selamba je dtg lewat2.. buat aku lak yg g kat die mintak masa bincang ngn aku... Dia selamba je ckp dia x terlibat so.. Aku pun percayakan die dan mintak maaf if aku buat dia x slesa,... Walaupun aku tau bende2 tu dia dah terlibat cuz aku dah ade check ngn pelanggan aku tue.. Then aku pun cuber la nk cover bende yg dia buat tu.. Supaya nnti dia x susah .. Lgipun ape gune aku jadi Exc die if aku x boleh nk jaga dia kan..

         Lepas aku bg tau boss aku je.. Boss aku ajak g minum.. Dia x nk bincang bende nie dalm office.. Cuz dia rasa x selesa.. Then aku rasa lega skit cuz boss aku dah cool skit... Aku pun selamat la cuz perut aku dpt la isi sikit walaupun aku dah x lalu nk mkn dah.. Aku minum pun skit.. Cuz terlalu memikirkan bende tue...Sampai solat pun aku terlepas... Boss aku dah dpt jawapan dah dr HQ lepas aku hanta emails explain pasal ape yg terjadi dan die mintak aku cool.. cuz dia dpt tau bukan aku yg buat bende nie... aku tersepit cuz aku je yg boleh luluskn bende nie.. Then report yg org  tu buat police dah check dan ianya palsu.. 

         Peh lega betul la hati aku time tue.. Cuz kalau x mau gile aku .. Cuz memalukan diri aku dan family aku jugak.. Bile dah bercampur family nie.. yg buatkan aku hati aku hancur nie.. Maner boleh family aku tau .. x boleh x boleh... Seminggu beb semua org ingat aku salah.. Then yg akak tu pun selamba mintak maaf kat aku dan dia x tau bende tue salah.. aku pun dah mintak  maaf jugak if aku buat keputusan cam nie boleh menyusahkan die.. But aku akan cuber yg terbaik utk diorg semua.. 

         Korang tau lepas aku kne pulau tue aku .. selalu sgt mc... cuz bukan ape.. pressure la .... lagi pun x sampai kaki aku nk g kje if hati x selesa dan tenang .. kang semua bende aku buat x sempurna... So ade satu tempat yg selalu pegi bile time tu terjadi... Now tempat tu dah jadi x nice dah... But dulu aku rasa tenang sgt.. Korang tau lepas kejadian tue aku bgun cam biasa jugak cam nk g kje... but hati aku rasa mual je nk g kje.. but x sampai hati aku nk beritahu family aku... Then aku buat selamba jela... But aku start je kete sampai je traffic light aku g tempat lain.. x g pun kje.. aku g taman permainan budak2... But pagi kan so xde la org.. Budak2 pun doq tido lagi..  HEHhehe.. Aku ngan selamba lepak kat taman tu.. yg aku plak x pandai nk cover x salin plak baju kje aku .. Lucky xde org... 

          Kat taman permainan tu aku rasa tenang sgt... Aku rasa angin yg lalu cukup tenang.. x dgr bunyi kete langsung,, bunyi kesebukan kota pun x de,.. just aku dgr... hembusan nafas aku je... cuz tempat tue tinggi dan atas bukit.. then aku boleh lihat permandangan kota yg penuh bngunan yg mencakar langin tue dr jauh... Nice sgt hati aku rasa ckup tenang.. Then aku baring kat atas kete aku ..mendongak kelangit biru... dgn baju kje aku yg aku pkai.. aku x fikir langsung yg aku nk g kje.. atau baju tu kotor.. just ape yg aku rasa ialah tenang je.. Phone aku kerap berbunyi but aku x jawab call dr boss aku.. aku just offkan je.. aku x ambik peduli langsung tentang ape akan berlaku lepas tue.. cuz aku x nk lepaskn perasaann yg aku rasa time tu...  amat tenang dan aman.. Hanya aku, tumbuh-tumbuhan dan awan yg beralun tenang diatas tu... Cukup memberi aku KETENANGAN dlm jiwa aku...Disitulah aku rasa tenang,,, dan aku lepak kat situ atas kete aku sampai kul 10am.. rasa puas sgt.. ckup melegakan hati aku.. if aku doq kampung sanggup aku naik bukit doq kat atas tue dan melihat keindahan alam.. 

            AKu rasa KETENANGAN yg ckup indah ngn adanya  keindahan alam yg tuhan kurniakan ini...

Thursday, January 21, 2010

Melawat ... hari2 melawat aku...

           So today aku balik cam biasa jugak la.. Walaupun aku penat bile sampai je dekat kawasan umah aku teringat la nk menjenguk siti ... Rindu jugak aku kat siti aku nie..cuz last weeks siti bru balik dari kampung cuz ade kenduri kawin... Org kat kampung semua shat siti bg tau aku and bertanyakan aku bile nk balik... Nanti ceq balik ya...
Sabaq sabaq...

             So last weeks siti balik pun aku x sempat nk berborak sgt just dpt tnya kaba je.. Birthday nephew aku pun siti x ade cuz dah kat kampung time tu... Siti kat sna x la lama sgt but biasa la aku nie suke melawat org .. hehehe kire cam menyebuk gak la.. ala tnya kaba and berborak skit.. x salah kan... hehehe

             Bile sampai je kat umah siti aku tu.. biasalah budak2 nie dah tau dah aku datang doq menjadi pelayan tetamu lak.. hehehe cute budak2 nie... bagus kecik2 dah pandai melayan... Aku pun masuk la umah siti aku tu,.. biasanye time cam nie petang2 nie siti mesti kat bilik dia la... cuz jarang dia nk turun bawah cuz lebih selesa berehat kat bilik je... Aku bukan x nk balik umah dulu ... But today mama aku puasa sunat .. so x nice lak aku balik makan depan mama aku nnti.. mama aku pun bukan boleh x menghidang makanan kat atas meja tu.. biasa lah keje org pompuan nie duk melayan org kat umah... Memang kalau difikirkan x mampu beb lelaki nk buat semua kje2 tue .. cuz women is greaters gift/// diorang nie walau cam ner penat ke ,.. letih ke.. banyak kje ke.. but kje2 menyiapkan makanan ke bab2 umah ke.. serah la kat kaum diorg nie.. memang power la.. I love u Mama... Also my Siti... Love Women... U ARE THE GREATERS GIFTER...

               'Assalamualaikum..." aku doq mnyapa siti aku kat dlm bilik dia.. cuz kat bawah tadi berduyun dah budak2 tue doq menyambut salam aku x henti2 time aku sampai.. hehehe ... aku tgk siti aku doq tgk tv.. cite ape ntah.. but ade lak sempat dia mnegor aku ngan adegan dlm tv tu.. "Hah... tue org tu dah serah cincin dah... awak tu bile lagi.. " aduihhhh... fushhhh... bahaya nye soalan ditujahkan terhadap diriku ini... sabaq siti oiii... "ceq x ready lagi.. insyaAllah ade rezeki dan sampai masanye ade la tu.." jgn kata cincin.. kasut .. baju .. pun aku kasi jugak la... hehehe... dah itu memang menjadi adat ape...
hahaha.....

Lepas sedap bersembang sedikit sebnyak ngan siti aku tu ... Aku pun nk kne angkat kaki la.. cuz dah nk maghrib.. kang mama risau lak aku x balik lagi.. aku pun beransur la keluar dari umah siti aku tu,.. Aku dah pastikan dah.. Yang Siti aku sihat and ceria je aku tgk .. so kat situ aku tau siti aku ok.. Alhamdulillah.. syukur.. "Ya Allah panjang kan lah umur siti aku ni..." Kalau korang ingt, aku ade bg tau umah sis aku x jauh dari umah aku.. So siti aku nie duk skali ngn sis aku tu.. Lepas aku siap2 nk bla.. ade lak yg nk mengekor aku... Aduihhhh.. budak2 nie nk ikut aku balik lak... Xpela.. mai la.. aciq bawaq korang ikut balik ,... sibuk2 nk ikut aku tu mesti ade la bende diorang nk buat... Habis la bilik aku kne serbu... hari2 aku doq kemas... huhuhuhu... Xpela.. asalkan korang bahgia...

             Sampai je kat depan pagar umah aku ... x sempat lagi aku nk bukak pintu diorg dah terjah masuk, siap berlari lagi serbu bilik aku... macam org nk masuk stadium tgk bola la plak... hehehhe.. kelakar la aku tgk gelagat budak2 nie... cam tu la dunie nie.. bile kite kecik, kite x perasan sometime bende yg kite buat tu buat org dewasa rasa nice... but bile kite dah dewasa baru tau yg gelagat budak2 nie walaupun menyakitkan hati ke ape ke... yg diorg buat kat kite .. sometime nice lak rasa kan./.. cute and kelakar tau .. ade je bende diorng nk cari...

Aku tgk mama ngah siap berhidang tu .. heheh aku pun mnyebuk gak la.. walaupun aku x lapa sgt.. cuz time penat2 cam nie aku biasa g mandi dulu lepas tu bru aku g mkan.. So bile aku tgk dah siap semua atas meja tu.  Aku pun mnyemak gak la kat meja mkn.. bersma mama and family aku.. walaupun mama aku je yg puasa dlm umah hari nie... but dah biasa bg kami sekeluarga menghormati org yg berpuasa ,..dan teman berbuka jugak bersma-sama.., Dulu aku ingat lagi kan... kekadang tu if kiteorg lapa sanggup beb kelua mkn kat luar.. x makan kat umah tau just tak nk org yg berpuasa terganggu ... ayah aku siap ajak lepak mamak stall lagi if ade yg berpuasa  kat dlm umah tu.. so x yah la org yg berpuasa tu sibuk2 nk ke dapur siapkn makanan utk org yg x berpuasa sunat tu...

LEpas makn je aku g la masuk bilik nk siap2 nk mandi and solat... WOW... gile la... terkejut aku semua computer terpasang.. ngn radio lagi.. ngn lepy lagi... aduihhhh.. gasak la.. korang budak2 .. main la .., asalkan korang x menjahanamkan computer aku lagi sudah la.... cuz aku dah x mampu nk menggantikan computer yg korang rosakan dulu tue.. hehehe.. ade sejarah tu ngn budak2 nie.. lepi aku yg pertama aku beli kne baling cam tin biskut je beb dari bilik aku ke bawah ruang tamu .. berderai beb.. lucky la lepi aku tu x teruk sgt .. masih boleh digunakan lagi just screen die je yg rosak .... huhuhuhu... harta aku yg pertama aku beli tu... lepy pertama aku beli waktu aku 1st job dulu...

Lantak la korang,... asalkan bahgia k... My nephew ... my nephew... diorang pelawat setia bilik aku...

p/s'; Hargailah org yg disamping kite selagi ade... 


""  Sayangilah Keluarga Anda dan Teman2 ..  
Sementara Ianya Masih Abadi Disamping Mu""


Wassalam... 
Aku nk solat dulu la beb.. dah masuk waktu Isya' dah//

Wednesday, January 20, 2010

Ber--shampooo lagi.......

Ahhh tension penat bru balik kje nie...
Lucky la .. xde masalah sgt today...
Biasalah mane ade hidup yg xde masalah..
Sikit2 tue biasalah la...
But jgn korang cari masalah sudah la...

Aku balik td penat gile ... so makan jap buah-buahan yg ade
kat atas meja tu. Ade limau ,,. Ade Apple... Ade ..eh macam2 la..
KOrang kalau nak skit...korang dtg je umah aku makan...
But now aku dah belasah habis dah.. hehehe...

Today balik panas la plak... tgk cam nk hujan je...
Cuz pagi tadi hujan sepanjang perjalanan dari PJ ke Shah Alam..
Nasib x bnyak sgt kete.. x la jam sgt..
Eh apsal ek.. 2 hari nie aku tgk x ramai org..
Maby diorg bercuti kot,,, apebende nye cuti awal bulan ni..

Lantak la..
So aku dapat balik awal cuz meeting cancel..
Bagusla.. nasib bos aku xde of not clack aku semua balik
aku je yg kne stay plak... TENSION...
Cuz boss aku nie.. asyik nk cri aku je ajak lepak..
Lepas tu nk idea aku utk develops dienye company..
Cam la aku ade share ke ape..
But boss aku nie nice gile .. memang best la.. sempoi je

So lepas penat aku balik dr Shah Alam
aku pun mandi... elok aku capai je botol syampu aku...
ALamak.... Habis la.. apsal aku x sedar nie..
aduih potong mute aku nk bersyampu la cam nie..
Xpe la.. jap g lepas solat aku g la beli...

Tu la nie...
Ni kire bru je balik g cri syampu la...
N now aku dah segar dah kepala otak aku
lepas doq mandi and bersyampu dekat 1 jam dlm bilik air tu...
Hampeh kne sound ... " WOI ..!  Bile nk habis mandi nie.."
(gaya adeq aku sound aku)
macam la bilik air tu satu je.. g la mandi kat bilik air bawah..
saje la tu nk perabih syampu aku tue...

Emmmmmmm WAngi Nyeeeee...



 Dah aku nk p tidoq .. di tilam empuk aku nie...
hehehhe.. cam la boleh tido....
Buat2 tido jela...

K la.. c ya k... miss u all.. hope lebih ramai lagi kawan2 aku
dtg  melawat ke blog NURANI aku nie...
Keep in touched k...


Tuesday, January 19, 2010

JACK is........>>

Hai salam semua... Kali nie aku story about my kitten... cuz aku nie suke sgt ngn kucing.. but xde la sampai nk bukak "kitten house"...

So today aku dah start kje cuz monday aku dah ambik cuti .. ntah ape nye laws ntah kne jugak ambik satu hari every month at less.. Setibanya aku kat umah aku.. lepas balik dr kje .. biasalah mesti bukak "lepy" (LEPY=LAPTOP/NOTEBOOK bak kata aweks dublin) macam korang jugak x leh x online nie.. mesti berpinar je kepala otak kan.. Then aku saje la nk mngemaskini foto album yg berserabut tu.. hehehe.. macam la bnyak sgt picture... Last2 aku terjumpe lak picture nie... my cute kitten,....

The Story begin..


Ini lah Jack ---Kitten yg mama aku jumpe kat depan taman umah aku last month.. Die x nk tgk cuz segan la tue (time aku ambik picture die duk mencari jari aku utk dijilat...)  Pemalu dia nie.. hehehe... but Cute kan.. K.. So mama aku ambik kitten nie cuz kesian time hujan lebat kat luar tu.. but time aku balik kje td xde lak  nmpak or ade bunyi miauuu..miauuuu.. kat depan tadi.. maby bru ditinggalkan kot.. Mama aku pun cam aku jugak jenis penyayang..hehehe.. So bertempat la seekor lagi kitten dlm umah nie...bernama JACK cuz muke die mcam JACK the RIPPER..

Aku tgk kesian sgt cuz jack ditinggalkan oleh mak dia time JACK ngh memerlukan susu and bimbingan mak dia... huhuhu... kesian... Aku pun lap2kan jack lepas habis basah badan dia kne hujan... Lucky la mama ckp sempat lgi cuz hujan bru je turun time tu .. mama ngh nk kunci kte,... then terdgr bunyi anak kucing.. mama ckp ade budak2 yg tinggalkan, cuz mama nampak ade budak2 doq bawak kucing dlm kotak...ishhh... lucky la budak2 tue x terserempak ngn aku.. if not ... aku pelangkong sekor-sekor...Ye la... korang imagine la sampai hati la org yg buang anak kucing cam nie.. dah la comel kecil lagi lak tu.. kesian - kesian...

Lepas aku dah siap sediakan umah dia.. ngn susu yg ade kat dapur (aku belasah je susu tepung ...sampai aku pun duk menjilat jugak)... hehehe... Lepas tu aku bg la JACK minum.. eh menjilat... but dia baby lagi susah nk menjilat... x tau la kot.. biaq aku je la.. cuz layan jugak belasah susu budak2 kecik nie.. manis beb... mau berbotol aku  habiskan... hehehe... so aku g ambik tiub.. cam tiub injection tu.. but biasa clinic bg utk baby2 yg demam makan ubat... cume xde la jarumnye.. korang paham x... mmm.... buat2 faham jela k.. So aku pun pam susu tu masuk dlm tiub and bg JACK minum.. suke lak tgk dia minum.. cute beb... Lepas dia cam senyap je .. aku pun tidokan die kat dlm cage die...  So welcome JACK...

Tmorow nye aku g pasar pagi ngn mama aku... utk beli lauk2 .. then singgah la kat kedai haiwan .. but xde lak yg jual susu utk kucing.. but ade makanan utk kitten.. so aku beli jela.. risau lak if dia x lalu nk minum je.. Yela cam kite gak la manusia nie mau je nak minum hari2 kan.. so nk jugak sental makanan yg nice2... Aku bg jugak JACK try.. but biasa la dia x pandai lagi.. So kne la suapkan... ngn sudu kecik aku suapla skit2...  Lucky la dia nk jugak mkn,... GOOD KITTEN,... kesian kecik2 ditinggalkan ibu dia...

Berlangsunglan seterusnya dalam 3 minggu tu... Minum susu .. mkan skit.. then die tido..


But aper yg aku kesian ... kiteorg yg ade kat umah nie.. expecially mama aku and aku la.. cuz adik aku kat asrama... Bile mlm je start kul 1am dia akan berbunyi cam jam loceng jugak la... So kami pun trun bergilir2 setiap kali dia panggil.. Cuz risau la if kalau2 kne gigit semut ke ape..Lagipun dlm umah aku nie dah ada kucing lain nama dia BLACK.. takut dia bermusuhan je.. cuz BLACK tu dah besar dr JACK.. but so far dia cume cari mak dia je...duk melalak je,.. MEsti jiran2 aku bising la ngn aku.. Soooowwrrryyyyyy... HUhuuhu.. kesian aku tgk dia.. Cam ner la kalau budak2 (manusia) ditinggalkan oleh ibu bapa diorg... KEjam KEJAM...

Dah lama jgak la JACK menempatkan diri dlm family aku nie... but dia still x nmpak shat lagi.. cuz aku tgk cam ade masalah je ngn pernafasan yg x setara tu and muke dia... Mata die pun dah x leh nk bukak.. aku and mama aku dah try g jumpe doctor haiwai .. dia kne injection je.. Kata doc tu die x ckup vitamin.. kalau manusia nie aku bg je Vitamin C bnyak2.. Aduih risau la aku kat JAck aku nie... Kiteorg dah selalu dok melayan dia... so dah mula raya syang gile and x saba nk biar dia cepat besar... kesian JACK... Mama dh bg tau dah.. nie la tanda2 kucing nk mati... AHHH... DEATH... mane leh ... Aku dah jaga dia ngn baik dah.. pls la.. jgn mati depan aku dah la.. x sampai hati beb..

But after a few days lepas tu ... Tarikh... 8 JAN 2010... aku dikejutkan dgn berita kematian JACK yg tak dipastikan atas sebab2 ape.. cuz pagi tu mama bru bg tau aku, bile mama nk pegi bg JACK minum susu.. aku ngan rasa sedih pilu... huhuhwaaaaaaaaa .... sampai x lalu nk g kje... Sedih gile aku sampai aku on the way pun masih terkenangkan cam ner gelagat die.. Cara die cari aku bile nk menjilat jari aku... Sampai sakit2 hujung jari aku nie.. kne gigit,, ... huhuhuhuhuhuhu.... sedihnye...my kitten.... " JACK IS DEAD "... Semoga kau bahagia disana jack...

Monday, January 18, 2010

Dalam .. Cinta...

" Dalam hati ade cinta,
Dalam cinta ade kamu,
Dalam kamu ada sape..
Lu piki la sendiri..."

P/s: Kejadian yg menimpa sesetengah manusia kerana cinta dikejar.. sanggup berhadapan dengan keadaan yg sungguh luar biasa dan sangguh menjadikan diri seorang insan yg lemah menjadi kuat sekuat syaitan...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...